Resepi udg msak merh berempah sya kongsikan drpd blog. Cara memasaknya pun senang, cept dan mesti hasilnya sedap. Tengok je gmbr pun dah mengancam, kan?
BAHAN-BAHANNYA?
*500 g udang basah (dibersihkan dan digaulkan dgn sedikit garam).
*2 sudu makan sos tomato.
*1 tangkai daun kari.
*garam dan gula secukupnya.
*1 sudu makan kicap manis.
*1 sudu makan serbuk kari daging.
*4-5 sudu makan cili kisar.
*1 sk serbuk ketumbar.
*1 sk serbuk jintan putih
*1 labu bawang besar.
BAHAN-BAHAN YANG PERLU DI MESIN DAN DI KISAR?
*3 biji bawang merah.
*2 ulas bawang putih.
*1 batang serai.
*1/2 inci halia.
*1/2 inci lengkuas.
CARA-CARANYA?
Panaskan mnyk utk goreng terendam. Goreng udg selama 2minit. Kemudian angkat dan tuskan.
Tinggalkan sedikit mnyk, tumis bhn2 mesin brsma daun kri hingga wangi.
Satkn serbuk kri, cili kisar, sos tomato, jintan putih dan serbuk ketumbar di dlm satu bekas. Bancuhkan dgn sedikit air utk dijadikan pes. Kemudian, tumiskan bersama bahan2 mesin tadi hingga pecah mnyk.
Maskkn gram, gula, kicap dan sedikit air. Kacau dan biarkan ia mendidih.
Setelah kuahnya sedikit pekat, bolehlah dimasukkan udang tadi. Gaul2kan hingga rata.
Hidangkan setelah masak.