BAHAN-BAHAN :
Ayam yg dipotong kecil (½ ekor)
PERLU BLEND :
3 biji bawang besar (saiz sederhana)
3 ulas bawang putih 3ulas
2 inci halia
2 inci belacan bakar
3-4sudu lada kering yg da siap blend
sedikit air asam jawa
sedikit garam
sedikit gula
sedikit air (sukat sndiri ikut kepekatan yg dikehendaki)
rebung yg da siap racik
sedikit daun kesum
CARA-CARA :
*tumis bahan bahan blend
*kacau sampai separuh garing n naik bau
*masukkan lada kering
*kacau sampai garing
*masukkan ayam
*masukkan daun kesum
*masukkan air asam jawa
*masukkan air
*masukkan rebung
*masukkan gula
*masukkan garam
*masak sehingga ayam empuk
CADANGAN HIDANGAN :
Makan bersama nasi putih dan lebih enak jika ada lauk sampingan seperti ikan goreng . .