Lauk tengah hari semalam . . . . gulai lemak ikan haruan dgn bunga kantan dan pucuk gelugur . . . Ummi yg masak.. Memang dah jadi kegemaran Ummi kalau masak gulai ikan darat , mesti nak kena campur pucuk daun gelugur dan bnga kantan.. Kadang2 daun kesum . . . Okey la kan.. untuk wangikan masakan . . .
Lagipun bunga kantan dan pucuk gelugur dah memang sentiasa ada kat keliling rumah ni . . . rumah kampung la katakan . . .
Berbalik pda bahan2nya . . Ummi cuma tumbuk lengkuas , sedkit halia , kunyit hidup , bawang putih dan bawang merah . . tak lupa juga sedikit biji ketumbar . . .itu saja . . . Dah siap semua, campurkan ke dlm santan dan didihkan....Kemudian masukkan ikan , bunga kantan dan pucuk gelugur. . jgn lupa tambah garam . . . bila ikan dah masak , bolehlah diangkat dan dihidangkan . . Jgn lupa sediakan sambal belacan , sebab gulai ni tak pedas . . . .
SELAMAT MENCUBA . . .