Assalamualaikum?
Satu lagi hidangan tradisional orang-orang Kelantan dan Terengganu iaitu gulai kuning. Glai ini tdk pdas dan biasa disajikan dengan nasi putih atau dikenali dengan nama nasi berlauk. Glai kning ini jga bleh dihidang dgn nasi dagang.
Ikan yang menjadi pilihan biasanya ikan tongkol, tenggiri, selar, kembung, kerisi dan juga selar kuning. Kali ni, saya gunkn ikan uji rashid atau ikan lolong. Kebetulan pagi tadi, saya pergi ke komplek pendaratan ikan LKIM, Kuala Besut untk membli ikan bgi membuat inti karipap. Sya dpt ikan lolong yang masih segar, baru dibawa turun dari bot.
Kalau nasi berlauk untuk sarapan pagi, cuma prlu nasi putih, ulam timun dan sambal belacan. Kalau untk hidangan tengahari, tambhkan pelengkap hidangan yg lain seperti sayur goreng, ikan goreng, ulam-ulam rebus dan jga budu. Memang maveles, makan tak ingat dah.
Untk nasi dagang, glai kning dicampakkan ciliapi ke dalamnya. Dan untk lbih sdap lagi. Buat sambal kerisik.
GULAI KUNING IKAN LOLONG?
*1.5 kg ikan lolong atau uji rashid.
*3 keping asam gelugur.
*3 biji lada merah dan hijau.
*garam secukup rasa.
*santan pekat dua biji kelapa.
BAHAN-BAHAN YG PERLU DI KISAR?
*2 biji bawang besar.
*5 ulas bawang merah.
*3 inci kunyit hidup.
*segenggam ketumbar.
*1 inci lengkuas.
*1 inci halia.
CARA-CARA MEMASAK?
Campurkan santan dgn bahan-bahan kisar dan jga asam gelugur dan didihkan. Sementara mendidih, hendaklah dikacau sellu supya tdk meruap. Setelah mendidih, masukkan garam dan ikan. Masak lagi sampai ikan masak. Sekali sekala, hendaklah dikacau supaya kuah pekat sekata, tdk berasingan bumbu dan air. Sesuaikan rsa dan sedia untk dihidangkan.
Selamat mencuba.
Unknown
Wednesday, March 11, 2015